NÅGRA FUNDERINGAR

Varför volontärarbeta?
Jag har alltid haft en dröm om att arbeta med människor, att hjälpa till så gott det går. Jag känner lite så att man kan inte gör allt, men alla kan göra något. Jag har kikat på olika volontärresor under två års tid och när jag redan förra året började bli riktigt skoltrött bestämde jag mig för att ta en paus efter studenten, innan jag börjar plugga vidare. Men vad skulle jag göra? Resa var planen, men var? Hur? Med vem? Och det var då jag kom på det, jag ville volontärarbeta. Lämna kalla Sverige under hösten och i början av vintern och lära känna en ny kultur i helt främmande land, på andra sidan jordklotet. Jag ville helt enkelt ha en paus från vardagen och trots att det känns jätteläskigt, göra det som jag så länge velat!

Varför Ghana?
Redan från första början visste jag att det var någonstans i Afrika jag ville resa. Men vart visste jag inte förrän jag började läsa runt på olika volontärbloggar. Det stod massor om hur stort behov landet var av volontärer då det finns många orphanages runt om i landet. Det stod även mycket om hur öppet och vänligt folket var, vilket fångade mitt intresse då det kan vara en stor fördel när jag reser ensam. Ghana har även mycket sevärdheter och äventyr. Jag kommer ha ledigt lördag och söndag varje vecka så då kommer jag passa på att upptäcka landet. Det finns alligator farms, monkey farms, regnskogar och en hel del kulturella platser att se om jag hamnar i södra Ghana, i närheten av huvudstaden Accra som jag önskat i mina ansökningspapper.

I början tvekade jag faktiskt på Afrika överhuvudtaget med alla sjukdomar och framförallt Ebola. Men nu var UD som jag följer flitigt lovat att sjukdomen förhoppningsvis kommer vara borta i slutet av 2015. Dessutom har inte sjukdomen haft någon stor spridning i just Ghana.

Varför barnhem?
Det finns flera olika projekt i Ghana. Du kan arbeta med djur, på savannen, på sjukhus, byggarbetsplatser, under havs, på skolor och på barnhem osv. Tycker att det är så häftigt att det idag är så populärt att volontärarbeta och med så många olika saker! Valet stod mellan att arbeta på en skola eller ett barnhem, och tillslut blev det barnhem. Jag kände att man kan dela med sig av kunskap inom engelska och 1+1 matte även på barnhem och för mig kändes det mer värdefullt. Att bara genom att finnas där hjälper barnen så mycket, framförallt alla kramar. De flesta av barnen har inga egna föräldrar i livet eller som kan ta hand om dom, så bara genom att viss kärlek gör du barnen en stor tjänst. Jag valde helt enkelt att arbeta på ett barnhem för att göra en förändring. Men också en förändring för min egen del. Även om jag kan ge barnen mycket hoppas jag att de kan ge mig mycket tillbaka, på deras eget vis.

Varför bo i värdfamilj?
När man skriver på sina ansökningspapper får man önska saker om i princip varje detalj på din resa, just för att den ska passa dig så bra som möjligt. Man kan välja att bo på en anläggning för volontärer eller hemma hos en inhemsk värdfamilj, alltså en ghanansk familj. Något som också var valbart var om man ville bo ensam eller med en annan volontär. Man utlovas ett eget rum hos familjen, så lite avskild har man alltid vilket jag tycker är viktigt. Jag valde allafall att jag vill bo med en annan volontär, antingen svensk eller internationell. Jag tror att det kan vara skönt med allt nytt, det lär ju bli en enorm kulturkrock i början och då kan det nog vara skönt med någon som förstår en och känner likadant. Plus att man troligtvis får en rolig kompis att hitta på utflykter med på helgerna! Jag kände att jag ville uppleva Ghana fullt ut under mina två månader och hur gör man inte det på bästa sätt genom att bo med en ghanansk familj, underbart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *