BUCKET-SHOWERS OCH 40 GRADER I SKUGGAN

TOALETT-SITS vs. HÅL I MARKEN
I Ghana finns det inga toaletter i de flesta hushållen, inte ens badrum. Utan det är hål i marken utomhus som man uträttar sina behov på. Detta tror jag kommer bli riktigt jobbigt i början, men något man vänjer sig vid efter en tid. Kommer bli obekvämt och rätt omständigt om man behöver gå på toa mitt i natten… Dock har de rikare folket vanliga toaletter och det finns på hotell med högre klass, så får passa på att bo lite lyxigare på helgerna när jag ska på utflykter och njuta av en riktig toalett-sits.

DUSCH vs. BUCKET-SHOWER
Med duscharna i Ghana är det likadant som med toaletterna, de rikare folket och de finare hotellen har riktiga duschar eller badkar som hemma i Sverige, medan medelklassen och nedåt använder sig av något som kallas ”bucket-shower.” Bucket shower innebär att man står i ett kaklat rum och tvättar sig med en hink med vatten, vattnet finns alltså inte på slang som hemma i Sverige. Vattnet är också oftast kallt, då man inte har varken ork eller råd att värma vattnet inför varje tvätt. Men just den delen tror jag inte är något problem, då klimatet är väldigt varmt och fuktigt, och då är det nog bara skönt med en uppfriskande dusch.

ÄTA NÄR JAG ÄR HUNGRIG vs. GRÖT, FRUKT, RIS
Jag kommer bo hos en ghanansk värdfamilj av medelklass. Att vara medelklass i Ghana innebär att man bor i ett hus (och inte en hydda som de fattigare folket ofta gör) och jag är 90% garanterad att jag kommer bo med en familj som har elektricitet i huset, vatten hämtar man i byns brunn om de inte har rinnande vatten i huset. Under mina två månader står familjen för maten för min del, jag har lovats tre mål om dagen. Det är en stor omställning mot hemma då jag kan ta en frukt eller ta något ur kylskåpet när jag är sugen eller hungrig, men i Ghana är det tre mål om dagen som gäller och blir jag hungrig så får jag vänta. Tre vanliga mål om dagen brukar bestå av havregrynsgröt till frukost, olika frukter som kokosnöt, banan och mango till lunch (då det är så varmt och man orkar då inte äta en stor måltid) och ris med tillbehör till middag. Ris är det man äter mest i Ghana, av den enkla anledningen att det är billigt och ibland har man turen att få kött, fisk eller fågel till riset.

REGN OCH 15 GRADER I AUGUSTI vs. SOL OCH 40 GRADER I AUGUSTI
När jag reser i oktober så är det regnperiod i Ghana. Men det är fortfarande riktigt varmt och temperaturen brukar ligga på 40 grader under hösten. När det är regnperiod i Ghana regnar det inte hela tiden, utan det är sol och sen kommer det en skur någon gång under dagen som håller på i 30-60 minuter och sedan kikar solen fram igen. Så när det regnar få man passa på att svalka sig för att klara av solen resten av dagen.

SÄNG, GARDEROB, MAMMA OCH PAPPA vs. BO PÅ ETT ORPHANAGE
Hemma i Sverige bor jag med mamma och pappa, jag har en garderob jag kan välja mellan massor av olika kläder. Är det kallt ute tar jag på mig en varm tröja är det varmt klär jag mig lätt och varje dag kan jag byta underkläder och tvätta mina kläder när dom blir smutsiga. Varje natt sover jag i en säng med kudde och täcke. Barnen på barnhemmen/orphanagesen har inte det lika bra som andra barn i världen. Jag läste om en tjej som jobbade på ett barnhem i Ghana där barnen sov på ett stengolv varje natt, tätt intill varandra för att hålla värmen. Den här tjejen lyckades samla ihop pengar till att köpa sängar till att barnen, men pengarna räckte inte till madrasser och barnen sov på sängbjälkarna varje natt, men de var glada för det lilla, dom slapp ju sova på ett kallt golv bland insekter och smuts. Barnen har inte en mamma och en pappa, utan dom har bara varandra och kanske äger en tröja och ett par byxor, det är deras ända ägodelar. Min resa kommer ge starka intryck och jag tror att jag kommer lära mig att uppskatta saker mer i livet och inse att världen är väldigt, väldigt orättvis.

PRATA SVENSKA vs. PRATA ENGELSKA/KOMMUNICERA PÅ DET INHEMSKA SPRÅKET TWI
Jag kommer bo med en annan volontär hos min värdfamilj. Jag vet inte än vem, om det är en tjej eller kille och vilken nationalitet personen har. Det skulle vara skönt att hamna med en svensk volontär, bara för språkets skull. Att komma från en vardag där jag pratat engelska under engelskalektionerna i skolan till att varje dag kommunicera på engelska eller försöka kommunicera på ett afrikanskt språk med dom som inte lärt sig engelska kommer bli en stor omställning och ge mig enormt med utveckling för min egen del.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *