VACCINATIONER

Tredje mars idag och 215 dagar kvar till avfärd. Idag hade jag bokat in en tid hos en vaccinationsläkare som skulle hjälpa mig att lägga upp en planering för hur jag ska dela upp vaccinet som ska tas. Jag fick ta två sprutor idag, en för gula febern och min sista Twinrix spruta för hepatit A och B. Reste till Kap Verde förra året så hade redan påbörjat Twinrix vaccinet, som är uppdelat på tre sprutor. Fick även med mig recept men är ute i god tid så behöver inte hämta ut allting än, utan kan vänta några månader. Nästa spruta ska jag ta i maj. Sjuksköterskan tipsade mig om att senast påbörja vaccinationen för resor till Afrika minst två månader innan, så det är inte dumt att vara ute i tid.

Vaccinen jag ska ta är:
– Stamaril (Spruta mot gula febern. För att komma in i Ghana krävs en stämpel på att du är vaccinerad mot gula febern, annars blir du inte insläppt i landet.)

– Twinrix (Ett vaccin uppdelat i tre sprutor som skyddar mot hepatit A och B.)

– Menveo (En spruta mot hjärnhinneinflammation.)

– Vivotif (Tas i tablettform och skyddar mot tyfoidfeber.)

– Malariaprofylax (Tas i tablettform en tid innan samt efter du reser, och en gång i veckan under vistelsen. Tabletterna börjar tas någon månad innan man reser iväg pga. att biverkningarna kan bli otäcka. Biverkningarna är hallucinationer, depression, illamående, huvudvärk osv. Så därför ”testar man ut” sitt märke på tabletterna en liten tid innan man reser iväg så att man inte råkar ut för exempelvis en depression under resan.)

– Dukoral (Detta tar man i oral lösning och hjälper till att förhindra turistdiarré.)

Viktigt att komma ihåg är att vaccinen inte garanterar att du inte insjuknar i någon sjukdom, du kan t.ex. få malaria även om du vaccinerat dig. Jag som är lite känslig mot myggor bara i Sverige måste verkligen tänka mig för nere i Ghana, att sova med myggnät och använda myggstift är a och o! Jag har även fått recept på en starkare kortisonsalva att smörja på betten så att de inte hinner ”blomma ut” och svullna.

Jag blev faktiskt lite överraskad och trodde att det skulle vara fler sprutor att ta men hade ju som sagt till försprång då jag tagit 2/3 av Twinrix vaccinet. Så när alla vaccin är tagna är jag fullt rustad i minst 10 år, så när jag kommer hem från Ghana i vinter kan jag ut och resa igen utan problem! Varje spruta kostar ca 400 kronor och tablettera samt dukoralen har jag ingen koll på än, kan skriva va hela vaccinationen kostade totalt när allt är handlat. Kram på er!

sdf

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *